Η ρινορραγία (αιμορραγία της μύτης) συνήθως εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στα ρουθούνια διαρρηχθούν είτε από κτύπημα της μύτης ή μετά από φτάρνισμα, σκάλισμα ή φύσημα της μύτης.

Μολύνσεις όπως το κρύωμα ή η γρίπη, κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης πιο ευαίσθητα. Ρινορραγία μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα υψηλής πίεσης του αίματος.

Οι ρινορραγίες συνήθως είναι κάτι απλώς δυσάρεστο. Ορισμένες φορές όμως, μπορεί να είναι επικίνδυνες, γιατί ο πάσχων μπορεί να χάσει πολύ αίμα.

Όταν η ρινορραγία έπεται ενός τραυματισμού στο κεφάλι, το αίμα μπορεί να είναι αραιό και υδαρές. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, καθώς υποδηλώνει ότι υπάρχει διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από σημεία γύρω από τον εγκέφαλο.

Σε μια απλή ρινορραγία λοιπόν, ο στόχος μας είναι να ελέγξουμε την απώλεια αίματος και να διατηρήσουμε την τραχεία ανοικτή.

Τα βήματα που ακολουθούμε έχουν ως εξής:

1. Βάζουμε τον πάσχοντα να κάτσει κάτω, με το κεφάλι του γερμένο πολύ μπροστά. Δεν πρέπει να αφήσουμε το κεφάλι να γέρνει προς τα πίσω. Το αίμα μπορεί να τρέξει προς το πίσω μέρος του τραχήλου, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει έμετο.

2. Ζητάμε από τον πάσχοντα να αναπνέει από το στόμα (αυτό θα επιδράσει καθησυχαστικά) και να σφίξει τη μύτη του στο μαλακό μέρος. Αν είναι αναγκαίο τον βοηθάμε να το κάνει.

3. Τον συμβουλεύουμε να προσπαθήσει να μην μιλάει, να μην καταπίνει, να μην βήξει, να μην φτύνει και να μην φτερνισθεί, γιατί έτσι θα παρεμποδίσει τη δημιουργία θρόμβου. Του δίνουμε ένα καθαρό πανί ή χαρτομάντιλο για να σκουπίζεται.

4. Μετά από δέκα λεπτά του λέμε να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στη μύτη του.
Αν η μύτη συνεχίζει να αιμορραγεί, ξαναπιέζει για ακόμη δέκα λεπτά.  Αν η ρινορραγία επιμείνει για πάνω από 30 λεπτά, πηγαίνουμε εμείς ή στέλνουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

5. Μόλις η ρινορραγία τεθεί υπό έλεγχο και ενώ ο πάσχων θα εξακολουθεί να γέρνει μπροστά, καθαρίζουμε απαλά την περιοχή γύρω από τη μύτη και το στόμα του με χλιαρό νερό, χρησιμοποιώντας ταμπόν από βαμβάκι .

6. Συμβουλεύουμε τον πάσχοντα να ξεκουραστεί για μερικές ώρες, να αποφύγει τη σωματική άσκηση και ιδιαίτερα, να μην φυσήξει τη μύτη του για να μην εμποδίσει τη δημιουργία θρόμβου.
 

Πηγή: «Πρώτες Βοήθειες» British Red Cross, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας